29. srp 2010.

Saveti Dr Feelgood-a

- Najvaznije je da vasa ishrana bude raznovrsna kako biste u dovoljnim kolicinama unosili vitamine, minerale, oligoelemente i druge hranljive materije koje su neophodne organizmu.
- Po pravilu, trebalo bi da imate pet obroka dnevno, odnosno tri glavna i dve uzine.
- Trudite se da u organizam ne unosite proste secere kao sto su kolaci, bombone ili torte, vec ih zamenite makrobiotskim proizvodima na bazi prirodnih zasladjivaca.
- Umesto proizvoda od belog brasna, na svoj meni uvrstite proizvode od crnog brasna i zitarica.
- So ne uzimajte vise od pola kasicice u toku dana. Bilo bi najbolje da koristite morsku so.
- Izbegavajte masnu hranu kao sto je svinjetina, jagnjetina, iznutrice, a jedite curetinu, piletinu bez kozice, sve vrste morske ribe i posnu divljac
- Kada su mleko i mlecni proizvodi u pitanju, uzimajte samo one koji imaju nizak procenat mlecne masti i samo one sireve sa kojih je skinut kajmak.
- Voce i povrce u neogranicenim kolicinama je dozvoljeno.
- Od velike je vaznosti da u toku dana unosite od dva do dva i po litra tecnosti. Voda ima apsolutni primat nad ostalim napicima, ali je pozeljno da pijete prirodne sokove bez secera, sok od paradajza i nezasladjene cajeve. Izbegavajte slane, masne, slatke i gazirane tecnosti i, najvaznije od svega, ne primenjujte samonicijativne dijete.

Budite fizicki aktivni

- Ukoliko ste potpuno fizicki neaktivni, trebalo bi pre bilo kakvog treninga da odete na pregled kod doktora – veoma je bitno da svaki dan vezbate pomalo, ali i da vasa fizicka aktivnost bude raznovrsna bas kao i ishrana. - Treba da se trudite da sve radite umereno i redovno, jer preterano bavljenje nekim sportom, ne samo sto moze da bude uzrocnik mnogih bolesti vec i ubrzava proces starenja.

- S druge strane, previse slaba fizicka aktivnost nema nikakvog efekta. Najbolji indikator pravilnog vezbanja jeste vas dah. Dakle, ako vam srce brze radi i imate ostriji dah, ali ipak mozete da vodite laganu konverzaciju, na dobrom ste putu. Svaki vas trening trebalo bi da traje oko 45 minuta tri puta u toku nedelje.

Nema komentara:

Objavi komentar